A FÖLD NAPJA. KI MONDTA, HOGY NEM TUDOD MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT?

A kérdés a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. A gondolat inspiráló, de mégis mit tehetsz te, és mit tehetek én?

ejaugsburg képe a Pixabay -en

Vészjósló forgatóköny

David Attenborough Egy élet a bolygónkon című filmje a természet hanyatlásáról és az ember felelősségéről minimum torokszorító érzést okoz. Szuggesztív film, bevési mindenki szívébe és agyába azt a vészjósló forgatókönyvet, ami várhat ránk, ha nem cselekszünk. Az Attenborough filmben a sziklákról lezuhanó rozmárt sosem fogom elfelejteni, számomra a környezetkárosítás tragikus szimbólumává vált.

Üzenet a palackban?

Ha nordic walkingozni megyek, nem találok olyan terepet, ahol ne lenne eldobott szemét, zsebkendő, a sittkupacok is előbb-utóbb felbukkannak. A patakban úsznak a „csak elvitelre” szánt ételek műanyag csomagolásai és a petpalackok. A palackok ma nem rejtélyes üzeneteket hordoznak a múltból, hanem a jelen felelőtlenségét és a környezetszennyezést testesítik meg. Ahol a műanyagcsomagolás úszik, ott úszik a vadkacsa és időnként a szürkegém is ott vadászik, végül a patak beömik a Dunába. Összeszorul a szívem attól, hogy milyenné tettük gyönyörű természeti környezetünket.

Összeszedjük-e mások szemetét?

Korábban két dolgot gondoltam szemétgyűjtő akciók hallatán. Az egyik az volt, hogy remek dolog, a másik pedig az, hogy miért kellene nekem mások szemetét összeszedni, én nem szemetelek, szedje össze az, aki eldobta. Mára meghaladtam ezt az attitűdöt. Aki eldobta a szemetet, sosem viszi el, a növény- és állatvilág pedig folyamatosan szenved és pusztul mindettől.
Legutóbbi Szilas-patak menti sétám során egy őz futott az erdős részen, nem messze tőlem. Egy pillanatig boldogan néztem az őz után, de sétámat folytatva összefacsarodott a szívem, mert az őz erdősávjában sok helyen üveget, műanyag szatyrokat, petpalackokat, újságpapírokat láttam. Szegény őz!, a szétdobált szemét között kell élnie, gondoltam és szégyelltem magam. Úgy döntöttem legközelebb összeszedem az erdősáv és a patakpart egy szakaszán a szemetet. Így is lett, vittem szatyrokat, gumikesztyűt, a covid óta pedig fertőtlenítő mindig van nálam, így a nordic walking utolsó szakaszán nordicozás helyett szemetet gyűjtöttem, közben az őzre is gondoltam, akinek elárasztottuk az élőhelyét szeméttel.
Azt tervezem, hogy időről időre, talán havonta, megismétlem a szemétszedést az általam látogatott helyek egy-egy szakaszán. Sajnos nagyon hamar megtelnek a szatyrok, az ember nem győzi elcipelni a szeméttel teli pakkot a legközelebbi szemetesig.

Mit tudok tenni a környezetért?

Meg tudom-e változtatni a világot? Megteszem, amit tudok. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, aktívan használom a kerti komposztálót, használt ruhát veszek. Az idén áttértem a flexitáriánus étrendre, így csökkentve a húsfogyasztásom, és időnként szemetet fogok gyűjteni szabadidős tevékenységként.

A virtuális asszisztensi munka ökobarát, mert kevesebb utazással jár, hiszen országokon, kontinenseken átívelő munkavégzésre van lehetőséged anélkül, hogy kimozdulnál az otthonodból. Az elektronikus úton végzett tevékenység pedig a papírhasználatot is csökkenti. Kevesebb elég benzinből, kerozinból, papírból, ruhából és cipőből is. Ha mégis megyek valahova, és az idő is jó, akkor előszeretettel használom a biciklit.

Értékvezérelt személyiségként tervezem, hogy az szja 1% mintájára virtuális asszisztensi nettó bevételem 1-1%-át állatvédő vagy természetvédelmi szervezetnek fogom felajánlani…

A posztot a VAM Virtuális Asszisztensek Magyarországon – VA szolgáltatást nyújtók) Boldog Föld napját! – #JÁTÉK inspirálta.

error
fb-share-icon

Be the first to reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.