TERASZNYITÁS COVID IDEJÉN

Ideje van a sírásnak, és ideje a nevetésnek,
ideje a gyásznak, és ideje a táncnak.

(Prédikátor könyve 3:4)

Ideje van a sírásnak

Több mint huszonhatezer áldozata volt eddig a Covidnak Magyarországon. Hatalmas méretű emberveszteség. A turizmus, a vendéglátás, a rendezvényszervezés területén működő vállalkozások gazdasági veszteségei ugyancsak óriásiak, az egzisztenciális összeomlás is egyfajta halál, gazdasági okok miatt is életek mehettek tönkre vagy mentek át súlyos megpróbáltatásokon.

Négy hete fekszik kórházban a családunkhoz nagyon közelálló, 81 éves asszony. A férje, két gyereke, három unkája csak telefonon tudott beszélni vele, de csak két héttel azután, hogy végre nem kellett oxigént kapnia. Túlélte, de nem tud lábra állni. Talán hazaengedik a jövő héten. Egy másik családban, az anyós és após oltás után három héttel kapta el a vírust, az após a kórházba kerülés után röviddel elhunyt, az asszonyt talán még mindig tüdőgyulladással kezelik. Mások megbetegedtek, felépültek, de rettegtek, hogy mi történik a gyermekükkel, ha kórházba kerülnek. A két történetemből egyben volt haláleset, de mindhárom ember sorsa tragikus történetté vált. Országosan huszonhatezer végzetesen tragikus történetnél tartunk most.

Ideje van a terasznyitásnak?

A teraszok tegnap megnyíltak, mintha mi sem történt volna, és még nincs vége. Nevető, gondtalanságot sugárzó emberek üldögélnek a sajtóban megjelent fotókon. Rengeteg fotó készült rólam a Covid előtt itthon és külföldön a legkülönbözőbb teraszokon kávéval, sütivel, fagylattal, különböző ínycsiklandó ételeket tartalmazó tálakkal. Hűséges barátja vagyok a teraszoknak. Természetes, hogy a hosszú elszigeteltség után mindenki, mielőbb jól szeretné érezni magát. A térdre kényszerült vendéglátó vállalkozások öröme is természetes, fél év után végre élettel teltek meg a teraszok, folytatódhat a munka, a kassza is csilingel.

Viszont a közöny ordít. És itt legkevésbé van problémám a vendéglátós teraszokkal és az azokat megrohamozó emberekkel. Nem az ő felelősségük a nemzeti gyásznap elrendelésének hiánya. Nincs rendben a nemzeti közösség szintjén a részvétlenség a 26 ezer halott rokonai, barátai, ismerősei iránt.

Minek van most az ideje?

Az Élet él és élni akar. Maximálisan egyetértek. De előbb a terasznyitásnak van ideje?

Előbb a gyásznak és a részvétnek van ideje.

Nemzeti gyásznapot tartottak a koronavírus áldozatainak emlékére Portugáliában 2020. november 2-án, Mexikóban augusztus közepén 30 napos gyászt hirdettek, majd háromnapos nemzeti gyászt október 31-ével. Nemzeti gyászt hirdettek Kínában is a járvány miatt 2020 áprilisában. Olaszországban 2021. március 18-át nyilvánították nemzeti gyásznappá, az emlékezés ligetében több mint száz fát ültettek, a fák és bokrok az elhunytakat idézik, de egyben az újjászületést, a küzdeni akarást és az élet folytatását is szimbolizálják.

Magyarországon?

Vigyázzatok magatokra!

error
fb-share-icon

Be the first to reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.